Labradoodle Mollie van Spico Doodles op boomstam
Als je allergisch bent voor honden, is het dan mogelijk om een Australian Labradoodle te hebben?

Als je allergisch bent voor honden, kan het lastig zijn om een geschikt huisdier te vinden. Een Australian Labradoodle wordt vaak gezien als een mogelijke optie voor mensen met een hondenallergie. Maar is dit ook echt het geval?

Labradoodle Pleun in de sneeuw

Wat is een Australian labradoodle?

De Australian Labradoodle is een kruising tussen verschillende hondenrassen, waaronder de Labrador, de Poedel en de Cocker Spaniel. Deze honden zijn populair o.a. vanwege hun sociale en vriendelijke karakter, hun intelligentie en hun hypoallergene vacht.

Allergie

Is een labradoodle hypoallergeen?

Wat betekent dat precies, hypoallergeen?  Het woord bestaat uit twee delen: 'hypo', wat minder betekent, en 'allergeen', iets wat een allergische reactie kan veroorzaken. Wanneer er wordt gesproken van hypoallergeen betekent dit dat het minder allergieen veroorzaakt dan normaal. Allergieën zijn een reactie van het immuunsysteem op stoffen die het als schadelijk beschouwt. In het geval van hondenhaar (en huidschilfers, speeksel en urine), kan het lichaam reageren met symptomen zoals niezen, jeukende ogen en huiduitslag. Maar niet alle honden veroorzaken dezelfde allergische reactie. Sommige rassen hebben een fijne, zachte vacht die minder huidschilfers afwerpt, terwijl andere rassen een dikkere, meer pluizige vacht hebben die meer allergenen bevat. De Australian Labradoodle staat bekend om zijn hypoallergene vacht, wat betekent dat deze minder allergenen bevat dan de meeste andere hondenrassen. Dit komt omdat de vacht van de Australian Labradoodle niet alleen bestaat uit haar, maar ook uit wol. De wol is vergelijkbaar met mensenhaar en werpt minder snel af dan hondenhaar, waardoor er minder allergenen in de lucht komen.

Als je allergisch bent voor honden, is het dan wél mogelijk om een Australian Labradoodle te hebben? Het antwoord is niet eenduidig en hangt af van de ernst van de allergie. Want allergieën verschillen van persoon tot persoon. Hoewel de meeste mensen met een hondenallergie minder last hebben van een Australian labradoodle, kan het nog steeds voorkomen dat sommige mensen allergische reacties krijgen. Als je allergisch bent voor honden en overweegt om een Australian Labradoodle aan te schaffen, is het verstandig om hierover contact op te nemen met de labradoodle fokker waar je een pupje wilt aanschaffen. Een goede fokker kan je helpen met je vragen over allergie biedt de mogelijkheid om met de honden te knuffelen. Je weet dan snel of je een allergische reactie krijgt of niet!

"In 90 procent van de gevallen treden er geen allergische klachten op bij de Australian Labradoodle"

Mara met Labradoodle pups in het ziekenhuis kinderafdeling

Mijn dochter en ik zijn ook allergisch voor honden

Wij weten zelf als geen ander hoe vervelend het kan zijn om allergisch te reageren. Mijn dochter en ik zijn allebei allergisch, o.a. voor honden! We ontdekten tijdens een allergie onderzoek in het ziekenhuis echter dat er géén reactie optrad tijdens het knuffelen van de Australian labradoodle pups.

Het maakt wel uit of een labradoodle rasecht is of niet in de mate waarin je last kunt ondervinden. Een labradoodle is alleen rasecht als de ouders en grootouders ook Australian labradoodles zijn. Er zijn ook fokkers actief die labradors en poedels kruisen en die aanbieden als zijnde een labradoodle. Daar is op zich niets mis mee, alleen de kans is erg groot dat deze honden (ze worden ook wel F1 of F2 labradoodles genoemd) haren verliezen en dat je dus een allergsche reactie kunt krijgen. 

huisartsenpraktijk

Ook in de huisartsenpraktijk waar we werken zie we vaak mensen met allergie

We werken allebei in een huisartsenpraktijk waar we vaak mensen behandelen voor allergische klachten. Voorkomen is beter dan genezen! Ook zien we soms patienten die net een hondje hebben aangeschaft die vervolgens allergisch blijken te zijn.

Labradoodles spelen in de modder

'Bezint eer ge begint'

Het is dus aan te raden om een eventuele reactie heel goed uit te testen voordat wordt overgegaan tot de aanschaf van een Australian Labradoodle.

Tot slot nog enkele afsluitende tips:  

  • Als je allergisch bent voor honden maar toch graag een huisdier wilt, kan een Australian Labradoodle zeker een goede optie zijn.
  • Maar onderzoek wel goed van tevoren of je klachten krijget door tijd door te brengen met de hond voordat je een definitieve beslissing neemt, neem hiervoor contact op om de honden en/of pups te komen knuffelen. 
  • Begin er niet aan als je twijfelt, er is niets ergers dan na een jaar een hond af te moeten staan omdat je toch te erg allergisch reageert.

Veelgestelde vragen hondenallergie

Wat is hondenallergie?

Een hondenallergie is een aandoening waarbij allergische reacties worden veroorzaakt door contact met honden, met name op huidschilfers, speeksel en urine van honden

Wat zijn de symptomen van hondenallergie?

Symptomen van hondenallergie zijn onder andere astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten), benauwdheid, niesbuien, vermoeidheid, slecht slapen, verstopte neus en/of loopneus, jeukende en tranende ogen, hoofdpijn en huidklachten zoals rode uitslag, jeuk en eczeem.

Hoe kan ik erachter komen of ik allergisch ben voor honden?

Een mogelijke manier om erachter te komen of je allergisch bent voor honden is door middel van een allergietest, zoals een intradermale test of een priktest. Het kan ook helpen om een dagboekje bij te houden met daarin genoteerd welke klachten je krijgt en op welke momenten, bijvoorbeeld na het contact met honden. En tot slot, door te knuffelen met de Australian labradoodle ontdek je ook of je last krijgt.

Spico Doodles verbindt toekomstige baasjes aan een maatje voor het leven.

Onze pups voldoen aan alle gezondheids -en veiligheideisen zoals opgesteld door de Worldwide Australian Labradoodle Association (WALA).

Contact

info@labradoodlepup.nl 

Spico Doodles is een kleinschalige fokker van de authentieke Australian Labradoodles in Noord-Brabant in het dorp Son en Breugel. 

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten