Voordat je besluit om een Australian labradoodle pup te kopen gaat er heel wat aan vooraf. Je wilt weten wat het karakter is van de labradoodle, zowel als pup alsook wanneer de hond volwassen is. Daarnaast zijn er verschillende kleuren, maten en vachtsoorten om rekening mee te houden. Mensen met een allergie kiezen vaak voor de labradoodle vanwege de hypoallergene eigenschappen ervan. Maar is dat wel echt zo? Ook de prijzen, wachtlijsten en fokkers van de Australian labradoodle worden in dit artikel besproken.
Wij kwamen voor het eerst in aanraking met de Australian labradoodle in het ziekenhuis waar mijn dochter gedurende enkele ochtenden onderzocht werd voor allergieën. Tijdens het verblijf op de kinderafdeling kwam er een fokker de kinderen vermaken met enkele prachtige en schattige blonde labradoodle pups. We waren meteen verkocht. Wat een zachte, lieve en kindvriendelijke hondjes! Mijn dochter vergat even een moment dat ze op een vervelende onderzoeksafdeling was en genoot van elk moment met deze pupjes. We verbaasden ons dat de labradoodles in het ziekenhuis mochten komen, maar al gauw werd ons verteld dat de Australian labradoodle een zeer allergievriendelijke hond is. Later bleek ook dat onze dochter allergisch was voor honden, maar wél kon knuffelen en spelen met de Australian labradoodle! Omdat er altijd veel vragen zijn over allergie is hier een aparte pagina aan gewijd. Het duurde dan ook niet heel erg lang voordat wij zelf onze eerste pup verwelkomden in ons gezin!
Naast dat de Australian labradoodle heel kindvriendelijk en lief is, is ze ook intelligent en intuïtief. Het zal dan ook niet verbazen dat de Australian labradoodle vanwege deze twee eigenschappen heel geschikt is als hulphond. Dit geldt niet alleen voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor mensen met emotionele- en gedragsproblemen. Zo wordt de Australian labradoodle bijvoorbeeld ingezet voor kinderen met autisme of ADHD.
Labradoodles lijken haarfijn aan te voelen wie er zorg nodig heeft. Als mijn dochter bijvoorbeeld boos of verdrietig is dan voelen onze honden dit heel goed aan en proberen haar te troosten of op te vrolijken. Ze stemmen hun gedrag af op de stemming en het gedrag van hun baasje en van het gezin waarin zij leven. Ze willen graag bij je zijn, volgen je graag in huis, zelfs als je even naar het toilet loopt! Ze horen dan ook helemaal bij het gezin en hebben dan ook veel contact nodig met mensen en dieren. Ben je veel van huis, dan is de Australian labradoodle niet geschikt voor je.
Omdat de labradoodle een intelligente hond is, is hij makkelijk te trainen. Dit geldt voor zowel een basis zindelijk -en gehoorzaamheidstraining alsook voor vervolgcursussen zoals een behendigheidstraining of opleiding tot hulphond. Uiteraard is opvoeding essentieel zodat deze intelligentie niet leidt tot het ontwikkelen van eigenwijs en ondeugend gedrag. Het is van belang dat de labradoodle voldoende mentale en fysieke uitdaging krijgt.
Labradoodles zijn sociale honden en dol op mensen. Onze labradoodle Pleun is zelfs liever in het gezelschap van mensen dan van andere honden en labradoodles. Hoewel ze flink van zich kunnen laten horen als er bijvoorbeeld een vreemde postbode langs het huis loopt, lopen ze er bij het naderen ervan vervolgens kwispelend op af met een vrolijke begroeting. Als je dus op zoek bent naar een waakhond, kun je beter geen Australian labradoodle kopen, maar bijvoorbeeld een Rottweiler.
De Australian labradoodle is er in drie maten: mini, medium en standaard. De hoogte van de hond is hiervoor bepalend. Je meet de hoogte vanaf de plek waar de nek overgaat in de rug tot aan de grond (schofthoogte). De maat van een mini labradoodle is 35-42 cm; de maat van een medium is 43 cm tot 52 cm en tot slot de standaard maat is van 53 cm tot 63 cm. Een standaard maat labradoodle kan wel 30 kg wegen, terwijl een labradoodle mini maar 7 kg kan wegen. Dit is goed om je te realiseren als je besluit om een labradoodle te kopen. Wanneer je op zoek ben naar een hond die ‘s avonds lekker op je schoot kruipt dan kun je dus beter een labradoodle pup mini kopen dan aan standaard maat.
Je hebt Australian labradoodles in allerlei verschillende kleuren, van effen kleuren tot Parti en Phantom.
We kennen de volgende kleuren:
Er zijn vier basiskleuren bij Australian labradoodles: zwart, bruin, karamel en geel. Elke hond heeft deze vier basiskleuren in zijn genenpakket waarvan de helft wordt doorgegeven door de moeder en de helft door de vader. Alle kleuren worden mogelijk gemaakt door deze vier basiskleuren die verankerd liggen in het genenpakket van iedere Australian labradoodle.
Labradoodles worden vaak toverballen genoemd, omdat de vachtkleur sterk kan verkleuren. Zo kan een bruine labradoodle verkleuren naar café au lait of parchment met zelfs ook grijze haren ertussen. Dit heeft niets met (vroegtijdige) veroudering te maken, het kan al voorkomen als de labradoodle nog een pup is. Vooraf is niet te voorspellen of de labradoodle gaat verkleuren of niet!
Ook kan de vacht verkleuren onder invloed van de zon. Er kunnen dan lichtere uiteinden in de vacht ontstaan, deze worden ‘highlights’ genoemd. Ook dit verschijnsel is normaal en vooraf is niet te voorspellen in welke mate dit zal gaan gebeuren.
Toen we onze labradoodle Pleun als pup kregen was zij rood, maar na enkele maanden kreeg zij steeds meer blonde plukjes in de vacht met zelfs ook grijze haren ertussen. Zo ook bij Mollie die bij de geboorte chocolade bruin was, maar steeds meer lichte plukjes in haar vacht krijgt.
Bij zwarte labradoodles is het zelfs zo dat de vachtkleur van diepzwart kan veranderen naar zilver. Dit gebeurt dan vóór het derde levensjaar.
Er kunnen twee vachttypen worden onderscheiden, namelijk de fleecevacht en de wolvacht. De fleecevacht voelt zacht aan is golvend van karakter maar kan ook bijna steil zijn. De wolvacht voelt aan als een schapenvacht en voelt veel stugger aan dan de fleecevacht.
Beide vachttypen verharen niet en de Australian labradoodle kent dan ook geen ruiperiode zoals veel honden wél hebben. Labradoodles kunnen overigens altijd wel wat haar verliezen. De vacht is niet onderhoudsvrij, maar wel onderhoudsvriendelijk. Een wekelijkse borstelbeurt is noodzakelijk om de vacht mooi te houden en klitvrij. Als je dit verwaarloost dan gaan de haren klitten en vilten. Dit betekent dat de klitten heel vast op de huid gaan zitten waardoor zich plakkaten met gevilte vacht kunnen vormen. De enige oplossing is dan de vacht te scheren en dit wil je natuurlijk vermijden.
De vacht van een (pasgeboren) pup is nog heel zacht en blijft zacht tot ongeveer de leeftijd van 9 maanden. Tussen de negende en veertiende maand verandert de vacht van een pup. Dit komt door de invloed van hormonen en schommelingen hierin. De vacht kan iets ruwer gaan aanvoelen en de pup kan in deze periode veel haar verliezen. Zo vonden wij tijdens deze periode van Pleun regelmatige veel plukjes haar in huis. Dit is een teken dat de nieuwe vacht door de oude vacht heen aan het groeien is.
Als je allergisch bent voor honden, is het dan mogelijk om een Australian Labradoodle te hebben? Een Australian Labradoodle wordt vaak gezien als een mogelijke optie voor mensen met een hondenallergie. Maar is dit ook echt het geval? Het antwoord is niet eenduidig en hangt af van de ernst van de allergie. ls je allergisch bent voor honden en overweegt om een Australian Labradoodle aan te schaffen, is het verstandig om hierover contact op te nemen met de labradoodle fokker waar je een pupje wilt aanschaffen
De prijs van een Australian Labradoodle pup is afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de kwaliteit van de hond, de locatie en de assecoires die worden verschaft bij de aanschaf van de pup. De kosten variëren hierdoor tussen de 2000 en 3000 euro. Dit maakt het een kostbare hond. Dit komt omdat er kosten nog moeite gespaard worden om gezonde Australian labradoodles te fokken. Hier hoort uitgebreid testen op erfelijke aandoeningen bij, zoals dysplasie heupen, ellebogen en patella en DNA onderzoek op erfelijke ziekten als PRA, PRCD, Vond Willebrand, Degeneratieve Meylopathie. Alleen de absolute toppers blijven na een procedure als deze over! Omdat deze labradoodles schaars zijn, is de prijs van een fokhond erg hoog. Ook worden onze Australische labradoodles niet in kennels gehouden maar leven ze vaak in huiselijke kring. Het fokken gebeurt met veel aandacht voor kwaliteit: qua gezondheidszorg, voeding en er is veel aandacht voor socialisatie in huiselijke kring. Deze werkwijze wordt door de meeste fokkers gehanteerd, hierover zijn ook afspraken binnen de fokvereniging (WALA en ALAEU). Nadeel is dat de ‘’productie’’ in Nederland niet erg hoog is, omdat kwaliteit hoog in het vaandel staat (boven kwantiteit) Het resultaat is echter een heel bijzondere familiehond: verhaart niet, allergievriendelijk, sociaal en zeer intelligent.
Er is momenteel veel vraag naar labradoodle pups en dit leidt tot wachtlijsten bij fokkers. De wachtlijsten kunnen variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de fokker en het aantal mensen op de lijst.
Voor een overzicht van betrouwbare fokkers in Nederland wordt aangeraden om op de website van Worldwide Australian Labradoodle Association (WALA) te zoeken. Wanneer een fokker lid is van de WALA betekent dit dat de hond allerlei gezondheidskeuringen heeft voldaan waarbij de heupen, ellebogen en het DNA goed zijn gecontroleerd. Daarbij moet de fokker aan allerlei eisen voldoen. Wanneer een fokker bij de WALA is ingeschreven kun je er vanuit gaan dat dit een betrouwbare fokker is. Andere verenigingen die zich inzetten voor kwaliteit zijn ALAEU en DALC.
Spico Doodles verbindt toekomstige baasjes aan een maatje voor het leven.
Onze pups voldoen aan alle gezondheids -en veiligheideisen zoals opgesteld door de Worldwide Australian Labradoodle Association (WALA).
Spico Doodles is een kleinschalige fokker van de authentieke Australian Labradoodles in Noord-Brabant in het dorp Son en Breugel.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.