Wat komt er allemaal kijken bij bij het fokken van een nestje Labradoodle pups? We nemen je mee in alle stappen.
De teef, in dit geval Mollie, heeft kort na haar 1ste verjaardag heel wat keuringen ondergaan om te kijken of ze geschikt is om mee te fokken. Er is uitgebreid getest op erfelijke aandoeningen zoals dysplasie van heupen, ellebogen en patella. Ook is er middels DNA onderzoek gecontroleerd of de ze drager is van erfelijke ziekten als PRA, PRCD, Vond Willebrand, Degeneratieve Meylopathie. Tot slot een oogonderzoek. Alleen de absolute toppers zoals Mollie blijven na een procedure als deze over.
Toen Mollie anderhalf jaar oud was, kon ze voor het eerst gedekt worden. De dekking werd uitgevoerd met een zorgvuldig gekeurde reu, bij de reu Teddy in huis. Om het juiste moment voor de dekking te plannen kun je vooraf bij een gespecialiseerde dierenarts een progesteron test afnemen. Tijdens de dekking werden de honden bijgestaan door de eigenaren. Bij de dekking van Mollie door Teddy duurde het wel enkele uren voordat het gelukt was en is er ook gekozen voor een tweede dekking de volgende dag om de slagingskans te vergroten. Honden zitten na de dekking enige tijd ''gekoppeld'' zoals hier op de foto te zien is.
28 dagen na de dekking kan er bij de dierenarts een echo worden gemaakt om te zien of je teef zwanger is. Bij Mollie waren er bij deze echo 4 pups te zien. Een van de pups is hier op de foto te zien.
Een teef is ongeveer 63 dagen drachtig. Bij Mollie verliep de bevalling heel makkelijk en vlot. Ze kreeg binnen 2,5 uur vijf prachtige gezonde pups. Bijzonder omdat op de echo maar vier pups te zien waren en er bleek dus toch nog een vijfde pup te zijn! De laatste pup Dani woog maar 114 gram!
Dani bleek meteen heel erg sterk en duwde zijn broertjes en zusje al gauw opzij om voldoende melk te kunnen drinken bij zijn moeder. Dus dat ging al gauw de goede kant op. De pups ontwikkelden zich allemaal fantastisch en ze lieten een prachtige groeicurve zien.
Na enkele weken gingen de oren en ogen open en werden ze steeds actiever en speelser. Na 4 weken konden ze de werpkist verlaten en de ren gebruiken. De laatste weken waren best intensief. De pups waren namelijk niet alleen prachtig en schattig, ook vaak ondeugend! Moeder Mollie moest ze geregeld corrigeren, wat ze uitstekend deed. Ze speelden met lege dozen, een plastic koker, kleine balletjes uit de ballenbak en de vele kauwspelletjes. Heel leuk om te zien! Ook mochten ze mee in de puppy wandelkar en hun eerste geluiden, beelden en geuren buiten ervaren. En natuurlijk ook de eerste controle bij de dierenarts.
Aan de lijn vonden ze maar niks en op het gras staan was de eerst keer wel spannend. Luca bleef zitten en verroerde zich niet.
Een intensieve maar prachtige tijd, waarbij het afscheid nemen wel even moeilijk was na al het knuffelen van de 8 voorgaande weken. Maar wat waren we blij dat we voor elk pupje een maatje voor het leven gevonden hadden. Nu kijken we uit naar de eerste terugkomdag op 23 sept 2023.
Spico Doodles verbindt toekomstige baasjes aan een maatje voor het leven.
Onze pups voldoen aan alle gezondheids -en veiligheideisen zoals opgesteld door de Worldwide Australian Labradoodle Association (WALA).
Spico Doodles is een kleinschalige fokker van de authentieke Australian Labradoodles in Noord-Brabant in het dorp Son en Breugel.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.